När det gäller utlåning av pengar har mindre företag som erbjuder sms-lån och olika snabblån vuxit snabbt under en mycket kort tid. Det är främst dessa som erbjuder privatpersoner, bloggare och egenföretagare möjligheten att bli så kallade affiliates. Det finns en stor konkurrens mellan dessa typer av låneföretag och det gör att de behöver marknadsföra sig mer, till exempel med hjälp av affilities. De riktigt stora bankerna har inte haft samma problem eftersom att många väljer samma banker som föräldrar, släktingar med mera. Många som ska köpa bostad eller bil väljer också de större bankernas lån framför dyrare smålån. Men i dag har tiderna blivit tuffare också för de större bankerna och även dessa har börjat inse sitt behov av marknadsföring.

Man kan som hemsideägare eller bloggare i dag få möjlighet att vara affiliate med de stora bankerna. Ofta finns det dock regler som säger att man inte får använda vissa sökord i annonser eller texter och ofta får man inte marknadsföra sig i sökmotorer. Det kan också finnas regler för om man får köpa sökord eller liknande för att marknadsföra banken.

Hur ges ersättning?

När man är affiliate och marknadsför en större bank, eller några av deras lån, får man ofta några hundralappar när någon klickar sig in på banken från en specifik länk och sedan skickar in en ansökan om att få ett lån. Ofta behöver inte lånet bli godkänt för att pengarna ska betalas ut till affiliaten, utan det räcker med att en ansökan skickas in.

Det är viktigt att man ser till att följa de regler som banken meddelar i samband med att man blir affiliate. Det är till exempel ofta inte tillåtet att man som affiliate gör så att en större bank ser ut att erbjuda sms-lån eller andra smålån när så inte är fallet.