Något som har blivit allt mer populärt är att bli en affiliate i lånesammanhang, men hur går detta egentligen till? När det gäller lån av pengar vill företag som sysslar med sms-lån eller andra snabblån självklart att många ska ta deras lån och för att låntagare ska upptäcka dem använder de sig av annonsering. Att annonsera och marknadsföra kostar dock en hel del pengar, och det är inte säkert att man får ut något av marknadsföringen.

Allt fler låneföretag har nu upptäckt fördelen av att använda sig av affiliates. Dessa är helt enkelt personer som har en hemsida eller blogg och som vill börja tjäna lite pengar på den. När man är affiliate i lånesammanhang handlar det om att man lägger in reklam för ett visst lån eller en viss låneförmedlare på sin hemsida. Det kan röra sig om en banner, ett sökord eller liknande. När en person sedan klickar på den specifika reklamen och ansöker om just det lånet, kommer den som har reklamen att bli belönad. Ofta får denne ett par hundralappar per ansökan som görs och godkänns av låneföretaget. Detta innebär fördelar både för affiliaten och för låneföretaget.

De största fördelarna en eller flera affiliates innebär för ett låneföretag är att det inte kostar något att ha marknadsföringen så länge inte någon klickar på länken. Annan typ av marknadsföring kostar pengar oavsett om någon väljer att använda sig av låneföretaget eller inte. Dessutom är kostnaden för affiliates relativt låg om man jämför med kostnaden för till exempel en tv-reklam eller annons i en större tidning. För affiliaten är en annons eller ett inlägg på bloggen eller hemsidan ett sätt att tjäna pengar helt gratis. Ju fler som finner inlägget och ansöker om ett lån, desto mer pengar kommer affiliaten att tjäna, egentligen utan att behöva göra särskilt mycket.