Många som drömmer om att jobba som affiliate har sedan länge sett lånemarknaden som en potentiell och intressant källa för passiva inkomster. Smslån har varit ett typiskt intressant segment som attraherat affiliates eftersom denna typ av lån har en hög konverteringsgrad, dvs de som söker efter ett lån är i hög grad även benägna att låna – vilket såklart genererar enkla pengar ifall man uppnår synlighet.

Men hur många har egentligen insett att marknaden blivit så förändrad att möjligheterna att tjäna pengar inom detta segement minskat avsevärt och fortsätter att minska? Kankse inte så många. Ännu.

Varför har intresset för smslån minskat?

Egentligen har intresset för att låna pengar inte minskat, snarare ökat – och intresset för att låna pengar snabbt – vilket är innebörden av smslån – förblir någorlunda oförändrat. En sökning i google trends ger följande intressekurva över tid för dessa fenomen:

Låna pengar

Låna pengar snabbt

Smslån minskar till förmån för lån utan UC

Anledningen till att smslån minskat beror helt enkelt på att lagändringar förändrat låneprodukterna så pass mycket att de inte längre har mycket gemensamt med de lån som de facto var smslånen. Smslånen hade från början aldrig mer än 30 dagars avbetalningstid och man pratade alltid om totalkostnader istället för knepiga ord som räntor och amorteringar. De var även mycket dyrare och riskabla  än dagens snabblån – som företagen numera oftast väljer att väljer att kalla dem. Dagens snabblån har både ett räntetak (max 40%) och kostnadstak (max 100% av lånebeloppet). Alla lån har dessutom en betydligt längre tilltagen löptid.

Snabblånen tillhör fortfarande gruppen högkostnadskrediter –  vilket alla krediter som har en effektiv ränta över 30% tillhör. Men de är alltså mildare i sitt upplägg. Att allt fler företag använder ordet snabblån eller andra termer har därför bidragit med att ordet smslån faller bort mer och mer över tid, medan snabblån förblir någorlunda oförändrat men långsamt ökande:

 

 

Lån utan UC blir allt mer populärt

Det traditionella smslånet faller alltså bort som sökordet men gruppen låntagare som behöver låna pengar enkelt finns egentligen kvar. Det är bara det att de ändrat sitt sökbeteende och istället i större grad söker efter lån utan UC istället för smslån. Detta är alltså långivare som inte använder kreditypplysningsföretaget Upplysningscentralen, vilket gör att lånen blir något enklare beviljade. De fanns även tidigare men det är som att trafiken blivit än mer koncentrerar till lån utan UC.

Lån utan uc - graf

Faktum är att lån utan UC varit det viktigare sökordet hela tiden – men nu har det alltså blivit ännu viktigare.

Något att tänka på innan du smäller upp din nästa smslånesajt alltså.